Zapiski na kolanie o Preclu i o potworze zwanym SMA, , zawierające nasze osobiste pomysły i doświadczenia z życia z niepełnosprawnym ruchowo dzieckiem. Uwaga: wszelkie metody, doświadczenia i komentarze przedstawione w blogu stanowią osobiste doświadczenia i odczucia naszej Rodziny i nie stanowią naukowej podstawy do prowadzenia dzieci z rdzeniowym zanikiem mięśni. Blog jest chroniony osobistymi prawami autorskimi. Kopiowanie, przytaczanie jego zawartości lub wykorzystywanie pomysłów na wpis bez zgody Autorów bloga jest sprzeczne z prawem.
Locations of visitors to this page
Blog > Komentarze do wpisu

Olej lniany

Wycinek z artykułem o oleju lnianym i butlę tegoż przyniosła nam ostatnio Babcia R. Olej obadałam i własnie testuję na Preclu: smak faktycznie orzechowy, kaloryczność duża (to plus), na resztę efektów trzeba poczekać. A artykuł prawie w całości przepisuję (mam nadzieję, że jego autorzy o inicjałach HM nie będą mieli mi tego za złe) - może komuś jeszcze się przyda....

Magiczny Olej

Ma ciekawy smak, cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Choc znany jest od lat, otatnio zdobywa coraz większą popularność. Można go pić albo dodawać do potraw, np. do białego sera.

Pozyskiwany jest z nasion lnu poprzez tłoczenie na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 50 st. C. Dzięki tej metodzie zachowuje naturalne właściwości biologiczne. Ma żółtawy kolor i lekko orzechowy smak. Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszowego omega 3. Kwasy te mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu, stanowiąc min. budulec dla tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega 3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia oraz hormonów tkankowych, każdej komórki orgaznizmu.(...) Drugim bardzo cennym składnikiem oleju są silne antyutleniacze lignany. Siemię lniane zawiera ich aż 700 razy więcej niż inne produkty roślinne.

Lignany mają silne działanie antynowotworowe, szczególnie zapobiegają powstawaniu nowotworów hormonozależnych - raka piersi i prostaty. Pojawiły się naukowe doniesienia o korzystnym wpływie diety lignanowej na objawy menopauzy i osteoporozy. Obecność w oleju lnianym kwasu linolowego omega 6 zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie i sprzyja odbudowie tkanki mięśniowej. Przeprowadzone ostatnio badania wykazały, że ta substancja: zmniejsza uczucie głodu, blokuje rozrost tkanki tłuszczowej, poprawia metabolizm i zapobiega jego zwolnieniu, szczególnie w nocy (zwiększa zużycie energii), zmniejsza utratę tkanki mięśniowej (katabolizm)powstały na wskutek zmniejszonego dopływu energii.

Kwas linolenowy obniża także znacząco poziom cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi.

Naprawdę warto go spożywać. Dzięki obecności lignanów roslinnych i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 olej lniany: wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długosci przewodu pokarmowego, wspomaga procesy trawienne, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczenie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (...). Poprawia także pracę mózgu - kwas 4-linolenowy, należący do rodziny omega 3, jest podstawowym źródłem kwasu DHA, który jest bardzo ważnym składnikiem (stanowi w przybliżeniu 25%) substancji budujących mózg - niski poziom DHA  odpowiada za zmiany nastroju, utratę pamięci, problemy ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.

Wiecej informacji:

Nutrisolmedica

Olej lniany - zdrowe 

poniedziałek, 23 kwietnia 2007, gofer73

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.centertel.pl
2007/04/23 23:22:42
ciekawe KK
-
Gość: Aka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/04/24 08:42:37
Rzeczywiście ciekawe, zapytam dziś w sklepie zielarskim czy mają może jakieś mniejsze butelki i wypróbuję.
-
2007/05/09 20:29:30
Witam.Przetestowałam ten olej na moim Igorku i efekty rewelacyjne-zero zaparć!A była to nasza straszna zmora.
Pozdrawiamy i przesyłamy całuski dla Szymusia.
-
2007/05/09 20:43:55
Skąd zamawiasz?
Podobno szybko traci wazność.
-
2007/05/09 21:02:11
Kupiła go w LeClerc moja Mama, ale widziałam go też i w BOMI. Wiem podobno się psuje szybko - trzeba go zuzyc w ciągu kilku tygodni no i oczywiscie trzymac w chłodnym miejscu.
-
Gość: jagoda, *.enterpol.pl
2007/05/19 01:35:22
ja też uzywam olej lniany do robienia zupek i zaparcia mineły u Łukaszka
-
2007/05/19 08:59:06
nam też z perspektywy miesiąca wydaje się, że sytuacja na tym froncie jest nieco lepsza, zaobserwowaliśmy tzw. "lepszy poślizg"
-
Gość: , *.sfc.pl
2009/05/01 18:08:37
Mnie nie przypomina smaku orzecha,smak lnu!Ochydne do picia ale zdrowe.
-
2010/07/11 15:19:56
MENOPAUZA. Zdrowie i seks.
BH.44.
MOTTO: KOBIETY w MENOPAUZIE muszą mieć energię, najlepiej z pożywienia.

ZDROWIE oraz dobre samopoczucie muszą być wynikiem jedzenia czystego oraz energetycznego pożywienia, głównie bez TOKSYN i oczywiście nie powodującego; OTYŁOŚCI czy też CUKRZYCY typu 2. Zdecydowanie uważam, że konsumowanie różnych produktów spożywczych w oparciu o tabele tzw. __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu; wystarcza aby MENOPAUZĘ lub nawet przejściowe osłabienia przechodzić sprawnym żwawym krokiem.

W menopauzie odżywianie to klucz do prawidłowej, prozdrowotnej EGZYSTENCJI. Dlatego ważne jest odkrycie dotyczące chleba przedstawione poniżej. Dzisiaj jest to w kraju absolutnie żywieniowy unikat.

Pomaga nam w tym mianowicie: CHLEB typu KR-IRL, stabilizujący poziom cukru we krwi na wiele godzin.
Jemy bez większych zahamowań, SMACZNIE i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU. Zmęczenie jest nam wtedy obce, a KREATYWNOŚĆ myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem !!

Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE. Koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJE GŁÓD, gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/

-
2010/08/24 20:24:23
CZEKOLADA. Błędy IG. Czekolada 70%. M. MONTIGNAC. BH.210.
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

CZEKOLADA GORZKA.
Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie. I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.
PRAWDA rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; WYNIK: mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.
Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny. Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.
Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

__CZEKOLADA: to
35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !! Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.
Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.
Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/

-
2010/08/24 20:24:35
CZEKOLADA. Błędy IG. Czekolada 70%. M. MONTIGNAC.
BH.210.
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

CZEKOLADA GORZKA.
Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie.
I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

PRAWDA rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; WYNIK: mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.
Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny.
Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.
Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

__CZEKOLADA: to
35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!
Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.
Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/